tiistai 9. lokakuuta 2012

Sienirisotto

Risotolla pirteä kuorrutus.
Olen jo monta viikkoa halunnut mennä sienimetsään ja oikeasti saada saalista. Vihdoin viikonloppuna se tapahtui: metsästä tarttui mukaan lähes muovipussillinen suppilovahveroita!

Kuusen juurelta.
No nyt kokeneet sienestäjät nauravat partaansa; että ihan suppilovahveroita. Kyllä vain, se on lähes ainut sieni"rotu", jonka uskallan metsästä rahdata, ilman että pelkään kuolevani hermomyrkytykseen saaliin syötyäni. Löysin myös muutaman kanttarellin, jotka kuitenkin heitin pois. Eihän niistä voi olla täysin varma. Opettelen uusia sienilajeja sitten ensi vuonna.

Iloitsin sienistä risotollisen verran, johon hain inspiraatiota täältä. Loput suppiloista kuivasin, jotta voin iloita niistä myöhemminkin.

Risoton teossa on tavallaan kolme vaihetta. Ensin paistetaan sienet, tämän jälkeen riisiin imeytetään neste ja lopuksi kaikki ainekset yhdistetään.

Sienet luovuttavat valtavasti nestettä
(ja höyryä kameran linssiin).
Risottoriisi on hauskan pyöreää.
(kuvat otetaan pikkurilli pystyssä)
Riisiä paistetaan sipulin kanssa.
Nestettä lisätään kauhallinen kerrallaan.

Kermaista ilman kermaa.

Suppilovahverorisotto (4:lle)

  • 1 - 2  litraa sieniä (muutkin maukkaat sienet sopivat tähän ruokaan)
  • 2 rkl oliiiviöljyä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 5 rkl voita
  • 1 sipuli
  • 3 dl risottoriisiä
  • 1 litra kana/kasvislientä
  • puolikkaan (luomu)sitruunan kuori ja mehu
  • n. 1 dl parmesaanijuustoa
  • reilu kourallinen hienoksi silputtua tuoretta basilikaa
  • (suolaa ja pippuria tarpeen mukaan)
  • (tarjoiluun puolikkaita kirsikkatomaatteja, basilikan lehtiä)

Kuumenna pannu tai kattila. Laita siihen oliiviöljyä ja hienonnetut valkosipulit. Älä anna niiden palaa. Lisää valkosipulien sekaan sienet. Sienistä lähtee reilusti nestettä, mutta ole kärsivällinen, reilun odottelun ja paistelun jälkeen pannulla on enää sienet, ei sienikeittoa. Kun neste on haihtunut, paistele sieniä hetken ja ota ne pois pannulta erilliseen astiaan.

Lisää pannulle 2 rkl voita ja kuullota siinä sipuleita muutama minuutti. Lisää pannulle riisit, paista niitä minuutin verran. Kauho pannulle noin 2 dl kana/kasvislientä ja sekoittele riisiä, kunnes neste on imeytynyt. Toistele tätä vaihetta, kunnes kaikki neste on käytetty ja risotto on kermaista. Tähän vaiheeseen menee noin puoli tuntia.

Lisää risottoon paistetut sienet, parmesaani, basilika, sitruunankuori, sitruunan mehu, 3 rkl voita ja tarpeen mukaan suolaa (ei luultavasti tarvitse) ja pippuria. Tarjoile heti. Kirsikkatomaatit tuovat ruokaan mukavan lisän.


Suosittelen tekemään tupla-annoksen, sillä tätä haluaa lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti