keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Katkarapu-quinoasalaatti

Lämmin salaatti.

Ah, olipas kiva päästä pitkästä aikaa kunnolla kokkaamaan. Arjen keskellä sitä tulee helposti vain turvautumaan vanhoihin tuttuihin ja usein myös pahahkoihin ruokiin, eikä niistä ole mitään järkeä blogiin kirjoittaa. Tänään päätin kuitenkin tehdä oikeasti ruokaa. Päätin liata sata kippoa, että saan kahden päivän ruuan ja tuhlata liikaa rahaa yksin syömääni ateriaan, mutta täytyy sanoa, että tämä oli sen arvoista!

Keittiön kukkaruukku.
Kaupassa ollessani päätin, että teen jotain ruokaa katkaravuista, mutta siihen ideani sitten loppuivat. Selailin nettiä reseptin toivossa, mutta sitten päätin vain soveltaa. Jos otan hyviä raaka-aineita, on tuloksenkin pakko olla hyvää, eikö? Tästä ruuasta voi hyvin jättää joitakin komponentteja pois (lisätä ehkä jotain muita) ja toimii varmasti yhtä hyvin. 

Tämä ruoka todellakin vaatii jonkin verran valmisteluja ja jälkikäteen tiskaamista, mutta tämä voisi olla todella hyvä alkuruoka useammalle ja toimii myös pääruokana parille kolmelle ihmiselle.

Marinadi katkaravuille.


Katkaravut maustumaan hetkeksi.


Pahannäköistä mutta hyvää mössöä.

Kohta pannulle.

Nopea paisto.

Quinoaankin hieman paistopintaa.

Paistettaessa voi tulla liikaa nestettä.


Herkkukeko.

Lämmin katkarapusalaatti 2 - 3: lle

  • 100 - 200 g katkarapuja
  • puska persiljaa
  • 1 chili
  • 1-2 kynttä valkosipulia
  • 2 limeä
  • muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä
  • 1 tl hunajaa
  • suolaa
  • pippuria
  • 1 dl quinoaa
  • reilu kourallinen kirsikkatomaatteja
  • 2 avokadoa
  • n. 10 cm pätkä purjoa (ei pakollinen)

Tee ensin marinadi katkaravuille. Pilko suljettavaan astiaan kourallinen persiljaa, valkosipulin kynsi ja puolet chilistä. Purista sekaan yhden limen mehu, ja lisää pari ruokalusikallista oliiviöljyä ja teelusikallinen hunajaa. Rouhi sekaan myös suolaa ja pippuria. Kierittele katkaravut hyvin marinadissa ja laita jääkaappiin odottamaan paistoa.

Seuraavaksi kannattaa tehdä tomaatti-avokado-mössö. Sekoita astiassa pilkotut tomaatit, avokadot, reilusti persiljaa, limen mehu, hieman oliiviöljyä, 0,5 - 1 kynsi valkosipulia, toinen puoli chilistä ja ripaus suolaa ja pippuria. Laita jääkaappiin odottamaan.

Kypsennä quinoa pakkauksen ohjeen mukaan (Huuhtele quinoaa. Kypsennettäessä vettä puolet enemmän kuin quinoaa. Vesi kiehumaan ja quinoa kiehuvaan veteen --> levy kiinni --> quinoa hautuu kypsäksi kannen alla noin vartissa). 

Kun quinoa on kypsää, paista pieniksi pilkottua purjoa nopeasti pannulla oliiviöljyssä tai voissa. Lisää quinoa pannulle ja sekoittele hetki. Siirrä seos takaisin kattilaan ja laita pannulle lisää öljyä. Sekoita purjo-quinoan sekaan avokado-tomaattimössö ja laita tarjoiluastiaan.

Kaada katkarapu-marinadiseos paistumaan. Katkarapuja ei kannata paistaa kuin hetki, jottei niistä tule kumimaisia. Jos tuntuu, että pannulla on liikaa nestettä, siitä voi osan kaataa pois (suosittelen että talteen, se on hyvää!)

Kun katkaravut ovat kypsiä, sekoittele niitä hetki vielä marinadikulhossa ennen kuin laitat ne tarjoiluastiaan mössön päälle. Tarjoile!


Maistuu sellaisenaan.
Tämä on varmasti vielä parempaa seuraavana päivänä, kun maut oikein voimistuvat. Nimi vain muuttuu radikaalisti, siis, noh kylmäksi salaatiksi. 

1 kommentti:

  1. Hieno resepti! Löysin kesällä 2014 ja olen tehnyt monta kertaa.
    t: Kuura

    VastaaPoista