maanantai 4. maaliskuuta 2013

Kebakoita ja raitaa

Intialaiset tai turkkilaiset tuoksut.
Tänään halusin jotain tuhtia ja päätin jauhelihakohun innoittamana syödä kebakoita (kepakoita? kebabia? lihapullia?) Tavalliset lihapullat ovat mielestäni vähän tylsiä, joten kaivelin netin syövereistä ideoita ja Pirkan nettisivuilta löytyi idea turkkilaisiin kebakoihin. Lisäilin reseptiin hieman omiani, totta kai.

En juurikaan tunnista eroa turkkilaisen ja intialaisen kebakon välillä tämän reseptin kohdalla, joten päätin tehdä sen kaveriksi raita-kastiketta.

Kebakoihin kuuluisi kai laittaa jotain tikkuja, mutta en näe siinä mitään järkeä, kun niitä ei kuitenkaan voi syödä. Jos haluat kuitenkin syödä kebakkosi mieluummin tikun kuin haarukan nokasta, niin kannattaa luultavasti liottaa tikkuja vedessä vartin verran ennen uuniin laittoa.


Paljon mausteita ja pähkinää tuomaan rakennetta.

Mössö sekaisin.


Makkaran kokoisia pötköjä.


Erilaista kahvia.

Kebakot

  • 400 g naudan tai lampaan jauhelihaa
  • sipuli silputtuna
  • 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 1 kananmuna
  • kuivattuja yrttejä noin teelusikallinen/yrtti: persiljaa, minttua, korianteria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl kuminaa
  • muutama tippa tabascoa
  • ripaus cayannepippuria/chiliä
  • pari ruokalusikallista murennettua fetajuustoa
  • 2-3 rkl rouhittuja pähkinöitä (hasselpähkinää tässä reseptissä)

Sekoita kaikki ainekset keskenään astiassa. Voit halutessasi paistaa sipuleita hieman etukäteen, jottei ne jää raa'aksi uunissa. Tee massasta noin grillimakkaran kokoisia pötköjä kostutetuin käsin ja asettelen uunipellille tai vuokaan. Paista kebakoita 200-asteessa 20 minuuttia.

Raita

  • 3 dl maustamatonta jukurttia
  • puolikas kurkku raastettuna
  • 1 tl kuminaa
  • ripaus chilijauhetta
  • 1 tl kuivattua (tai tuoretta) minttua
  • suolaa
  • pippuria
  • 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna / kuivattua valkosipulia / valkosipulijauhetta
Raasta kurkku ja laita se valumaan siivilään tai suodatinpussiin. Ripottele sen päälle suolaa, jotta nesteet lähtevät paremmin liikkeelle. Laita myös jukurtti valumaan suodatinpussiin. Valuttamisen voi aloittaa jo ennen kebakoiden tekoa, jotta nestettä lähteen mahdollisimman paljon. Kun liika neste on valunut, sekoita kaikki aineet keskenään ja laita raita maustumaan jääkaappiin.

Tarjoile kebakot salaatin tai riisin tai vaikka pitaleipien kanssa.


Nam.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti