maanantai 10. syyskuuta 2012

Etiopialainen kouluun paluu eli linssipataa ayibin kera

Linssejä padassa
Olen ollut viime aikoina melko kiireinen, laiska ja köyhä. Ai miksikö? Siksi, että koulun syyslukukausi alkoi, eikä minulla ole ollut rahaa tehdä hyvää ruokaa, saati kiinnostusta tai aikaa kirjoittaa siitä. Ai mistäkö? No ei juuri mistään.

Olen varmasti syönyt ruokaa ja jopa tehnyt sitä, mutta en millään muista mitä se oli tai oliko se hyvää, joten julkiset ruokakikkailuni jatkuvat taas tästä eteenpäin.

Rahanpuutos aiheuttaa kouluelämäruokailuuni joitakin poikkeuksia ja muutoksia. Ensinnäkään en aio käyttää kouluruokalan palveluita. Vaikka ateria onkin suhteellisen halpa (n. 2,50), se aiheuttaa lompakolleni ikävää tyhjennystä ja vieläpä (anteeksi nyt vain) melko kurjasta ja huonolaatuisesta ruuasta. Toiseksi haluan vähentää lihankulutustani. En siksi, että eläimet on tosi söpöjä, tai en haluaisi niiden viimeisiä kuolonkorahduksia omalletunnolleni, vaan siksi että liha on kallista ja halpa liha huonolaatuista. (lisäksi eläimet pikkukopeissa syömässä halpoja viljakasoja kolkuttelee omaatuntoani hieman). Riistaa, lammasta ja luomulaatuista lihaa aion syödä silloin tällöin varojeni niin sallivan ja kalaa ja äyriäisiä syön, niitä tehdessä mieli.

Olen myös ajatellut vältellä talven ajan tuoreita (kalliita) kasviksia ja pitäytyä juureksissa, säilykkeissä ja pakastekasviksissa. Saa nähdä miten suunnitelmani pitävät.

Alkulätinöiden vaietessa on aika keskittyä ruokaan. Resepti on poimittu täältä ja sitä on hieman muokattu.

Etiopialaista linssipataa (Mesir Wat) ja Ayib-juustoa


Lisukejuusto

Ayib-juusto

  • purkki raejuustoa
  • sitruunan kuori
  • 3 rkl maustamatonta jukurttia
  • 1/4 tl suolaa
  • (1 rkl sitruunan mehua)
Laita raejuustot lävikköön ja huuhtele niitä kylmällä vedellä, kunnes jäljellä on enää "raejuustojyvät". Laita raejuusto kulhoon ja painele niitä talouspaperilla, kunnes niistä on irronnut mahdollisimman paljon kosteutta ja jyväset ovat murentuneet pienemmiksi. Minulla oli käytössä X-tra-juustoa, joka oli niin mössöistä, etten raaskinut tehdä tätä vaihetta, sillä siitä olisi mennyt valtavasti hukkaan.

Lisää raejuuston sekaan jukurtti, sitruunan kuori ja suolaa (ja sitruunan mehu) ja anna odottaa jääkaapissa tarjoiluun asti.

Makua tästä...

...ja tästä

Linssipadan ainekset

  • n. 4 dl punaisia linssejä
  • 1 dl soijarouhetta
  • 1 iso sipuli
  • 3 rkl voita
  • 2 rkl raastettua inkivääriä
  • 2 hienonnettua valkosipulinkynttä
  • 1 rkl tulista mausteseosta (itse laitoin puolet chilijauhetta ja puolet paprikajauhetta)
  • 1 tl kurkumajauhetta
  • 1 tl garam masalaa
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • suolaa
  • pippuria

Kuumenna pannu ja lisää sille voi ja sipuli. Anna ruskistua hetken (n. 3-5 min)

Lisää pannulle inkivääri ja valkosipuli ja paista noin 2 minuuttia.

Lisää mausteet (mausteseos, kurkuma, garam masala, suola, pippuri) ja tomaattipyre, huuhdellut linssit, soijarouhe ja vettä n. 8 dl.

Anna kiehahtaa ja sulje pannu kannella ja anna keitoksen hautua hiljaisella lämmöllä 20 minuuttia.

Ota kansi pois ja sekoita. Anna ruuan porista pannulla vielä ainakin 15 minuuttia ilman kantta, kunnes se on paksun puuromaista.

Tarjoa ayib-juuston kanssa.

Paistelua ennen kokoon keittämistä

Anna porista


Nauti

1 kommentti: