torstai 9. elokuuta 2012

Sushi



Edellisen lintsi-jutun innoittaman haluaisin kirjoittaa hieman sushista. Epäselväksi ei liene jäänyt, että se on suurta herkkuani, mutta sitä ei moni tiedä, että maistoin sitä ensimmäistä kertaa reilu vuosi sitten, eikä se silloin juuri vakuuttanut. Kuka haluaisi syödä kylmiä riisipalleroita seuranaan raakaa kalaa ja lähes syömäkelvotonta polttavaa wasabia ja vieläpä niinkin hankalilla välineillä kuin puikoilla?

Maistettuani sitä uudelleen, aloin jo hieman lämmetä: siinähän maistuu selkeästi eri maut tuoreina ja raikkaina! Kolmannen kerran jälkeen olin jo koukussa: voiko tämän parempaa ollakaan? Kuinka ihanaa on dipata makirullia soijakastikkeeseen ja syödä inkivääriä päälle? Se rituaali on täydellinen. Myöhemmin olen tullut vakuuttuneeksi wasabin (vai inkiväärin?) riippuvuutta aiheuttavasta vaikutuksesta: mitä useammin sushia syö, sitä useammin sitä tekee mieli.

Elämäni onnellisin hetki oli, kun tajusin että sushia voi tehdä kotonakin! Luultavasti räpellysteni tulos saisi sushi-puristit repimään levähousunsa, mutta maku kai on pääasia?

Kyllä, ne ovat lattialla

Sushin kotikäyttö (kahdelle)


Luottorullieni sisään tulee useimmiten:


  • sushi-riisiä puoli pakettia = 250 g (jotkut ovat käyttäneet onnistuneesti myös puuroriisiä)
  • wasabia hitusen
  • kurkkua n. 10 cm (siemenkodat pois) 
  • graavattua tai raakaa lohta n. 100 g
  • avokadoa 1 kpl
  • majoneesia reilusti (ei mitään kevytversiota!)
  • tuoretta ruohosipulia 
  • nori-levää ympärille 5 kpl

Valmistelut

Riisin liotteleminen on tylsää puuhaa, mutta tehtyään sen kunnolla (=liotetaan riisiä kylmässä vedessä pari tuntia, huuhdellaan riisiä lävikössä, kunnes vesi on kirkasta), huomaa levittäessä kyllä eron. Mutta jos tykkää liisteristä ja huuhteluosuus on unohtunut, niin maku on silti hyvä. Irtonaista riisiä on kuitenkin helpompi saada levälle, eikä kaikki tartu sormiin/lusikkaan.

Täytteet kannattaa pilkkoa valmiiksi pitkulaisiksi paloiksi, jotka on helppo rullata makin sisään. 

Ja eikun rullaati rullaa


Levän päälle levitetään riisiä kauttaaltaan veteen kastelluin sormin tai lusikalla, mutta jätetään toiseen laitaan muutaman sentin tyhjä kohta (josta rulla kiinnitetään). 

Yläreunaan pari senttiä tyhjää, täytteitä ei ihan alareunaan


Alalaidasta noin viiden sentin päähän reunasta asetellaan täytteet reunasta reunaan.

Ja sitten rullataan. Tämä vaihe on yleensä aika vaikeaa ja useammin kuin harvemmin tulee rullista melko löysiä. Rullaaminen aloitetaan alareunasta ja se tehdään bambumaton avulla. Rullauksessa saa käyttää voimaa, jotta makeista tulee mahdollisimman tiiviitä. Mutta edelleen: maku ratkaisee! Levän tyhjälle kohdalle levitetään vettä, josta rullat kiinnittyvät.

Rullat voi laittaa hetkeksi lepäämään jääkaappiin, mutta hätähousut voivat leikata rullat heti sopiviksi annospaloiksi.


Tässä käytetään terävää veistä, jonka terä kannattaa välillä kastella


Maki-rullien kanssa tarjotaan soijakastiketta, wasabi-tahnaa ja säilöttyä inkivääriä. Wasabia voi levittää oman maun mukaan rullien päälle hieman tuomaan potkua, jonka jälkeen rulla dipataan soijakastikkeeseen. Rullien välillä syödään hieman inkivääriä, jonka tarkoitus on puhdistaa suu. (Monet myös kasaavat inkiväärin suoraan rullien päälle).


Wazzzzzzzaaaaaaaaaa-bii


Sushin (ei niin oikeaoppinen) teko on yllättävän helppoa. Se ei ole mitään halpaa lystiä ja yhden aterian hinnaksi tulee helposti 20 e / 2 hlöä, mutta halvemmaksi se tulee, kuin ravintolaillallinen ja on taatusti yhtä hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti