perjantai 24. elokuuta 2012

Syyshali eli juuressosekeitto

Anna hali!

Syksyn tullessa, ilmojen viiletessä ja syysflunssan takuuvarman laskeutumisen jokaisen pahaa-aavistamattoman ylle, on mukava syödäkin jotain sen ainaisen teen- ja mehunlitkimisen sijasta. (Nytkin inkivääri-sitruuna-hunaja-timjami-tee nenän alla, on muuten hyvää, suosittelen)

Tämän reseptin siis innoitti sisäelimiin yltävä kylmyys ja kesän jäljiltä tyhjyyttään ammottava lompakko.

Tässäpä teille, juuressosekeitto retaleen stailiin



juurekset omaan kulhoon
mausteet omaan
kuumat oltavat
hankkiudutaan liemeen

Ainekset

  • 1 bataatti
  • 1 palsternakka
  • 4 porkkanaa
  • 2 perunaa
  • pieni lantunpuolikas
  • 3 dl maustamatonta jukurttia
  • 2 sipulia
  • 4 kynttä valkosipulia
  • 1 chili
  • 3 cm:n pala inkivääriä
  • timjamia
  • rosmariinia
  • 2 laakerinlehteä
  • (cayannepippuria)
  • suolaa
  • pippuria
  • ripaus sokeria
  • 3 dl kanalientä
  • vettä
  • paistamiseen voita ja oliiviöljyä

Tämän keiton kikka on se, että kaikki aineet (paitsi nesteet) paistetaan voissa, ennen keittämistä, jolloin keiton maku ei jää missään nimessä laimeaksi tai tylsäksi. En tiedä teistä, mutta itse olen useammin syönyt ei-juuri-minkään-muun-kuin-porkkanan-makuista juuressososekeittoa, kuin oikeasti hyvää sosekeittoa. No mutta ruuan tekoon, tästä tulee hyvää.

Aluksi pilkotaan kuoritut bataatti, palsternakka, porkkanat, perunat ja lanttu sormenpään kokoisiksi kuutioiksi ja laitetaan omaan astiaan odottamaan paistoa.

Pilkotaan sipuli, valkosipuli, chili ja inkivääri (inkiväärin voi myös raastaa, jolloin se ei anna purutuntumaa keitossa). Laitoin nämä taas samaan kulhoon yrttien (timjami, rosmariini, laakerinlehdet) kanssa, jolloin ne on kätevä vain kipata pannulle yhtaikaa.

Kuumennetaan pannu kuumaksi, lisätään aimo köntti voita ja vähän oliiviöljyä ja heitetään pannulle sipulit kuullottumaan hetkeksi. Lisätään valkosipuli, chili, inkivääri, timjami, rosmariini ja laakerinlehdet. Pyoritellään hetki pannulla ja lisätään juurekset. Kaikki eivät välttämättä mahdu kerralla, mutta ne voi paistaa useammassa osassa. Valmiit voi laittaa kattilaan. Paistovaiheessa kannattaa olla kärsivällinen; mitä kauemmin juureksia paistaa ja mitä enemmän ne saavat väriä, sitä parempaa keitosta tulee.

Kun paistetut juurekset ovat kattilassa, lisätään sinne kanaliemi (minulla oli itse tehtyä kanalientä pakkasessa, mutta tämän voi tehdä myös kanaliemikuutiosta, kunhan käyttää jotain luomulaatuista ja lisäaineetonta ^_^) ja vettä sen verran, että juurekset peittyvät. Anna kiehua kannen alla kunnes juurekset ovat pehmeitä (n. 30 min)

Poista laakerinlehdet ennen soseuttamista! Soseuta keitto ja lisää jukurtti, ripaus sokeria, cayannepippuri (jos haluat) ja maun mukaan suolaa ja pippuria.

Minulla ei ollut sauvasekoitinta tms. käytössä, vaan juurekset murskautuivat vallan käsipelillä, joten keitto muistutti ulkonäöltään enemmän riisipuuroa, kuin keittoa!


Ei niin samettinen keitto!

Lisukkeeksi keitolle voi paistaa vaikka papuja tai pekonia (kuten tässä tapauksessa) ja keko jukurttia annoksen pinnalla tuo kivan kirpeähkön lisän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti